Loader

Пълна реновация на дома

Усещането да се завърнеш в собствената къща, след напрегнат работен ден или след дълга ваканция, винаги носи едно невидимо удовлетворение и тиха радост. Просто така е устроен човека – да следва своята неутолима жажда за странстване, но никога от ума му да не излиза уютната „прегръдка“ на дома.

Възможно ли е да погледнеш на дома си с други очи? Неусетно с годините на обитаване идва момента да се разделим с комфорта, с който сме свикнали, и да предприемем освежаване или цялостно преобразяване на познатата обстановка. Именно в такъв момент нещата се полагат върху чисто нова основа, а всяко едно от променените ни изисквания намира място в новия план. Точно тогава човек разбира колко много са се изменили вижданията му и как с времето всеки един любим детайл от обкръжението му е загубил своя първоначален блясък, та дори и смисъл.

Предлагаме ви няколко полезни съвета как да превърнете стария си дом в предизвикващо завист и възхита ново жилище. Заредете се с търпение и се подгответе да живеете известно време сред кашони, купчинки строителни материали.

– Съставете възможно най-подробен бюджет за цялостния ремонт на дома ви. След това добавете 10-20% от получената сума – горе-долу толкова ще ви излезе в действителност!

– В началото е най-мръсната част. Започнете с изчистване на стените и пода от тапети, настилки или други покрития. След това демонтирайте вратите и прозорците и ако е необходимо, изшлайфайте неравностите по тях и ги боядисайте отново.

– Преди да се впуснете в смели начинания, които ще преобразят вашия дом до неузнаваемост – местене на стени, преграждане на помещения – проверете състоянието на комуникациите – водопровод, канализация, електрическа инсталация и ако е необходимо, ги сменете с нови. Това е кръвоносната система на вашия дом, която с годините се е амортизирала, макар това да е станало скрито от очите ви. 

– Вероятно домът ви е опасан с кабели, които отдавна не забелязвате, освен в случаите, когато се спъвате в тях. Това е идеалният момент да помислите как да ги скриете, както и да предвидите места за контактите.

– Ако жилището ви е малко, най-вероятно копнеете за още пространство. Благодарете на старата покъщнина за вярната й служба и й дайте заслужен отдих. Навън чака ново поколение мебели, които съчетават повече от една функция (най-често 2 в 1 и 3 в 1). Бюра, които се трансформират в легла, разтегателни маси, дивани с регулируеми облегалки за гръб – ще се учудите колко много варианти има!

– Можете да придадете изцяло различен облик на дома си бързо и евтино, като смените текстила – завеси, декоративни възглавнички, покривала за легла и др. Многообразието от цветове, шарки и тъкани е почти безкрайно. Дори козметични подобрения, като поставянето на нови ключове за лампи и контакти, могат да породят приятното усещане за цялостно преобразяване.

При боядисването на стените използвайте W-техниката
За най-голяма ефективност боядисвайте по W-метода. Започнете от ъгъла на стената като рисувате с мечето големи букви W. Старайте се да не повтаряте върху вече изрисуваната площ. Така поетапно ще минете цялата стена.

Този метод се използва, за да се избегнат излишни наслагвания на боя.

 

Избор на различни цветове за стени и тяхното въздействие.

Белият цвят принадлежи към неутралните цветове. Въздейства успокояващо и балансиращо и може да се използва където и да е. Най-важното е че не поглъща светлината.

Жълтият цвят е подходящ цвят за холове, детски стаи, трапезарии и коридори. Принадлежи към най-приятните цветове и може да осветли което и да е помещение.

Оранжевият цвят специалистите добавят в детските стаи, холовете, трапезариите и кухните. Има подобно въздействие като жълтият, помещението се увеличава оптично и засиява, създава чувството на голямо пространство.


Червеният  цвят е подходящ само за големи и светли помещения, или иначе казано оптически намалява пространствата а в големи площи може да предизвиква и умора.

Синият цвят е подходящ за кухни, бани, спални и кабинети. Светлите оттенъци въздействат ефирно и създават чувство на лекота. Внимавайте обаче с тъмните нюанси на синьото – създават чувство на напрежение и намаляват оптично пространствата.

Зеленият цвят се препоръчва в спални, кабинети и представителни помещения. Това е цветът на увереността и задоволството и има успокояващо въздействие.

Лилавият цвят е екстравагантен, загадъчен и изключителен. Тъмнолилавият цвят е сериозен и тържествен и следователно е подходящ за представителни и жилищни помещения.

Кафявият цвят може да се използва за холове, спални и кабинети. Принадлежи към земните нюанси, който понижават напрежението.

Черният цвят е строг и официален и се използва само в комбинация с други цветове.